Fusta Plástica a baix cost: nova vida al plàstic a La Fàbrica del Sol

Paulo Gomes, professor visitant de la Universitat Federal da Bahia (Brasil) ha fabricat una barra amb plàstics reciclats que podria ser una alternativa a l'ús de la fusta. I ho està fent amb tecnologies de baix cost i accessibles a tothom.


"El plàstic és com un recurs natural, com un arbre, és a tot arreu", afirma Paulo Gomes. La seva idea és que el plàstic reciclat sigui una alternativa a l'ús de la fusta. Aquest professor de la Universitat Federal de Bahia, que estarà tot el 2018 com a professor visitant a la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, porta a terme un projecte que consisteix a reutilitzar deixalles plàstics amb materials de baix cost, és a dir, amb tecnologies accessibles per a tothom.


Gomes desenvolupa aquest projecte en col·laboració amb l'Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol, un espai dedicat a la fabricació digital sostenible on es treballa per reciclar residus a escala local, amb l'objectiu de donar una segona vida a aquests materials i crear amb ells productes per al nostre dia a dia. A l'Ateneu de Fabricació, Gomes ha creat una barra amb plàstics reciclats provinent de caixes de mantega i ampolles, que podria substituir elements fets comunament amb fusta o acer com ara mobles i tanques.


El seu projecte s'inspira en Precious Plastics, una comunitat on persones de tot el món treballen per reutilitzar els plàstics que en l'actualitat s'acumulen i contaminen mars i oceans. Però com els dissenys que es realitzen per la comunitat de Precious Plastic no són assequibles per a tothom pel seu elevat preu i per la complexitat tecnològica, Gomes té com a objectiu fer un projecte d'aquestes característiques amb tecnologies de baix cost, és a dir, crear prototips de màquines fàcils de dissenyar i amb materials a l'abast de tots.


L'Organització de les Nacions Unides (ONU) adverteix que el 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. Projectes com el de Paulo Gomes permetrien reutilitzar aquest plàstic per evitar-ho. "S'ha de tenir exemples perquè la gent vegi que és possible, i crear prototips perquè qualsevol ciutadà pugui fabricar els dissenys i reutilitzar el plàstic", afirma Gomes.


Notícia: Barcelona Ciutat Digital

17 vistas0 comentarios