Congres Mexicà d'Etnobiologia a Morelia, Mèxic, 2018.

Actualizado: 27 de ago de 2018

El tema "Etnobotánica de las mujeres en la ciudad de San José de Rincón, Puebla, Mèxic" va ser presentat per la nostra investigadora Ana Gladys Ramírez, dins del "XI Congrés d'Etnobiologia Mexicana", celebrat els dies 11 a 15 de juny a Morelia, Mèxic. L'etnobiologia és un camp de coneixement orientat a l'estudi de la interacció de la població amb el medi natural com a sistemes tradicionals i coneixements ambientals. Aquesta línia de treball ha tingut lloc a Mèxic i Amèrica Llatina durant més de 20 anys. Mèxic és considerat un dels països que generen importants aportacions per a la investigació transdisciplinària en la tasca etnobiològica.


L'esdeveniment es va celebrar a la seu de la UNAM ENES, a Morelia, amb la participació de grans experts com Aida Castilleja González, Eckart Boege i Víctor Toledo, membres de la Xarxa Temàtica de Patrimoni Biocultural de Mèxic.


Al llarg de tot l'esdeveniment, alguns dels temes tractats van ser la importància d'abordar de forma etnogràfica l'anàlisi del territori des de i en benefici de les poblacions rurals i indígenes en situació vulnerable, la visió del món de les comunitats indígenes, així com la proposta de noves eines metodològiques per a la recerca, com la cartografia comunitària per a la detecció de problemes socioeconòmics.


Aquestes noves aproximacions contribueixen de forma positiva a la tasca desenvolupada per la línia de recerca de Patrimoni Cultural Immaterial de la Càtedra UNESCO. Durant l'esdeveniment, s'han establert diversos contactes i xarxes d'intercanvi d'experiències, molt necessàries dins de les disciplines mediambientals i socials.13 vistas0 comentarios